Pe 8 Februarie, in Grupul Bloggerilor, Horea Mihai Badau ne-a poftit la o dezbatere la masa rotunda. 14 oameni au discutat despre blogging – furt sau continut propriu ?!

Ce semnifica furtul in acest context? Acel bine-cunoscut “copy paste”, insa fara trimitere catre adevaratul autor, ci asumarea lui sub marca proprie a blogului. Lucru care, din punctul meu de vedere, da o bila neagra bloggerului. Cum iti castigi notorietatea? Cum te remarci in aceasta lume destul de extinsa si diversificata, daca nu prin originalitate subliniata de personalitatea fiecaruia in parte.

Sustin preluarea informatiei, atata vreme cat o modelezi pe propriul stil, trec cu vederea si un copy paste ( caci preluarea a 500 de semne din articol deja publicate este permisa), dar numai si numai daca imi prezinti si sursa.

Intorcandu-ma la masa rotunda: originalitatea si creativitatea au dominat  parerile colegilor mei, sustinand ideea conform careia parerea proprie este cheia unui adevarat succes in calitate de blogger. Au mai existat si ale persoane  ale caror opinie puncteaza faptul ca preluarea de informatii de la alte surse este binevenita, atata vreme cat se precizeaza sursa. O colega, insa, a subliniat faptul ca foloseste informatii din alte surse deoarece blogul pe care il are se dedica unui singur subiect (in cazutl de fata-beauty).

Incinsi in discutii s-a mai pus o problema : Care este diferenta dintre blogger si jurnalist? Bloggerul nu trebuie sa se confunde cu jurnalistul si nici viceversa. De ce? Bloggerul ar trebui sa profite de libertatea de exprimare pe care i-o ofera statutul, in timp ce jurnalistul este subjugat conducerii glaciale. Contra-ataca un coleg ce ne aminteste de faptul ca bloggerii redau articole din propria experienta, in timp ce jurnalistii acapareaza in articole miscarile cotidiene ale societatii.

Horea Mihai Badau ne intrerupe cu o intrebare simpatica (eu ma retrasesem de la masa, fapt pentru care voi raspunde acum) : Sunteti de acord sa preia cineva materialele voastre? Cu link sau fara link?

Raspunsul meu : Da! (cu link), iar daca esti mandru: nu, mulumesc!(dar tin la ideile mele si orele dedicate cu pasiune blogului, ori daca esti la fel de pasionat cu siguranta iti iubesti opinia ta mai mult decat al meu articol).

…si cred ca toata lumea este in asentimentul meu..

              sursa: Maria-Madalina Chila

Alaturi de mine si cel care a organizat intrunirea- Horea Mihai Badau, au mai participat : Andreea Iovita,  Andreea Sfarlea,  Bahna Cristina-Maria,  Daniel BoteaEugenia Gabriela Cojocaru,  Roxi Lazar,  Ecaterina Moldoveanu, Ciocodei Alexandru Florin,  Laurentiu Iancu,  Daniel Alexandrescu,  Liviu Radulescu si Iuliana Mariana Iacob.

Advertisements