(Doctor in lagarele mortii)

Asa cum chiar Dr Nyiszli declara “fara pretentii literare”, asterne pe hartie experienta traita in lagarul de la Auschwitz in calitate de medic, fost detinut ( numarul A 8450).

A fost deportat in mai 1944,si a autopsiat la Auschwitz mii de cobai  in sadicele si tristele experimente ale doctorului  Josef Mengele. Acesta a supravietuit 8 luni in Auschwitz, chiar daca, in mod normal, membrii “Sonderkomando” erau omorati dupa numai 4 luni.

Evenimentele relatate în “Am fost medic la Auschwitz” au cunoscut o lume intreagă, cartea fiind tradusa in foarte multe limbi.

In mai 1944, la Auschwitz au ajuns si Nyiszli Miklos cu sotia si fiica sa. Afland ca era specializati in anatomia patologica si în medicina legala,Dr. Mengele l-a inclus in “Sonderkomando” si, curand, avea sa faca din medicul oradean, omul sau de incredere, omul ce avea sa experimenteze.

Si totusi, era privilegiat,spre deosebire de ceilatţi detinuti evrei,  nu primea ordine decat de la Mengele,avea propria camera, luminoasa, varuita, mobilata, cu covor. Primea mancare buna,purta haine civile,avea la dispozitie o biblioteca si putea sa faca dus oricand. Da! Erau privilegii!

Advertisements