Mai mult de 20 de ani de cand muzica house a cucerit lumea clubbing-ului si mass-media. O auzi la radio, esti insetat sa o downloadezi pe telefon sau ipod, din ce in ce mai multi cantareti cu o istorie in alt gen muzical adopta stilul house.

Ai fost vreodata curios sa vezi de unde a inceput? Unde  isi are radacinile? Cine a inventat-o?

Radacinele acestui stil stau in genul muzical dance. In anii ’80 muzica dance isi pierdea treptat din farmec, implicit si fani , drept pentru care au sarit in ajutor producatorii underground cu diferite noi compilatii si sunete, bituri astfel dand alte nuante genului dance.

De unde a inceput? Doua orase : Chicago si New York. Frankie Knukles, dj la clubul din Chicago ,denumit “Warehouse” si Larry Levan dj la “The paradise garage”- doi dj care promovau stiluri diferite de house in orase diferite. Clubul din New York te intampina cu salsa si r&b, in timp ce Chicago promova influentele europene.

Opiniile sunt impartite referitor la primul mare intemeietor al primului album house. Cele mai multe surse declara faptul ca Jessie Saunders a facut-o in 1983. La timpul respectiv absolut toate melodiile erau create pentru a fi difuzate la petreceri private. Cu timpul lucrurile au inceput sa ia forma, Steve Silk Hurley fiind primul producator care a castigat popularitate in urma melodiilor lansate de el.

In acest timp, orasul New York isi continua drumul si nu inceteaza a prinde la public. Incep a se auzi mari nume ca Timmy Regisford, Boyd Jarvis si Tony Humphries. Cel din urma mentionat era o voce cunoscuta in anii ’80 la Kiss Fm- New York si deasemenea dj in propriul sau club “The Zanzibar”.

Marele impact al genului house a cucerit publicul in anul 1986. Farly Jackmaster a lansat melodii ce cuceresc ulterior cluburile, petecerile si primeaza in topurile mass-mediei. Marshal Jefferson cu “Move your body” devine emblema muzicii house, devenind ulterior un mare nume pe plan international. Mai mult de atat, cucereste publicul britanic, devenind numarul unu in cel mai mare club house din Londra pe nume “Delirium”. Ulterior Detroit pare sa apara in peisajul muzical si aici vorbesc de trei nume mari ale acelei perioade, si anume: Juan Atkins, Kevin Saudersan si Derrick May – 3 colegi care experimentau sunete ca : electro, techno, adaugand p-funk twist.

1987 este anul in care alaturi de Chicago , New York si Detroit se alatura Marea Britanie. U.K devine o mare sursa a genului house care da ravna in Europa la scurt timp. Melodia “Pump up the volume” a fost numarul unu pentru trei saptamani, acest lucru a aratat clar impactul care avea sa il aiba stilul house in Europa. Apare stilul “acid” care este lansat de Jack House. Drept  urmare a celor mentionate mai sus, Chicago pierde din putere in fata Marii Britanii. Melodii ca “Promised land” a lui Joe Smooth, Rogers cu “Someday”, Ten City cu “Devotion” cuceresc cluburile si sparg topurile. Industria incepe sa se dezvolte urmand aparitia producatorilor americani de muzica house si in Europa.

Apar sub-genuri ale house-ului: balearic – asociat cu genul electro reprezentat de Danny Rampling, Paul Oakenfold si Nicky Holloway care erau familiarizati cu fenomenul din Ibiza.

Treptat recupereaza pozitia Chicago aducand ceva nou , si anume hip-house, exemplu bun fiind Kool Rocksteady cu “Turn up the base”.

Si uite asa in anul 1989, genul house cucereste intreaga lume. Apar din ce in ce mai multi producatori, fenomenul luand amploare si oferind varietate stilului. Lil Louise cu “French Kiss” sau “Sueno Latino” ofera ceva noua pe piata muzicala.

Din punctul meu de vedere  muzica house este un gen care ofera varietate. Ceea ce gasesc interesant este faptul ca Dj au incetat propriile productii, mixand melodii cu istorie si prestatie in lumea muzicala. Altii ar spune ca este de prost gust , ca strica melodia originala si ca ar da nastere unu kitch. Eu cred insa ca este o reinventare a unor melodii vechi care nu se vor uitate pe rafturile prafuite pline de casetele colectionate de parintii nostril.

Va urma

Advertisements