In articolul anterior am incercat sa redau pe scurt radacinile muzicii house. Am vrut sa ne familiarizam cu fenomenul. De data aceasta am vrut sa intru si mai mult in subiect explicand subgenuri si enumerand reprezentanti, evidentiind ulterior particularitatile acestora.

Ia sa vedem! Am descoperit ca la randul lui, genul house, se imparte in alte 9 subgenuri:

Cel mai recunoscut este TRANCE , ce se caracterizeaza printr-un BPM energic si rapid cu o linie melodica destul de complicata. Acestui gen i se dedica urmatoarele festivaluri: “Black and white” , “Energy” si lista poate continua. Genul trance este etichetat de catre : Paul Van Dyk, Tiesto, Armin Van Buuren, Ferry Corsten, Paul Oakenfold.

Cel de-al doilea este TECHNO – are un BPM similar trance-ului, acesta enumerandu-se printre primele stiluri de muzica electronica. Acest gen este reprezentat de : Dave Clarke, Ben Sims, Craig Richards si Dj Rush.

ACID HOUSE este un derivate al genului “Chicago”- avand ca instrument de baza bassline Roland TB – 303. Genul este nonconformist si puternic, Reprezentanti : L.A.. Williams si Andonis.

House AMBIENTAL – reda mixarea muzicii ambientale – chillout- subliniind ritmurile genului house.

CHICAGO este caracterizat de bassline simplu, ritm 4/4 cu instrumente de persecutie. Reprezentantii: Steve Poindexter si Larry Head.

ELECTRO HOUSE stil dezvoltat in perioada anilor 2000, influentat fiind de muzica electro a a nilor 1980. Este reprezentat de Erick Prydz, Steve Angelo.

FUNKY HOUSE apartine anilor 1990. Are la randul lui alte subgenuri : French houe, Italian house, disco-house. Reprezentanti : Axwell, Seamus Hajy.

POP HOUSE, asa numita “muzica dance comerciala” se situeaza la granite dintre house si dance pop, avand ca si caracteristica un bassline adanc.

PROGRESSIVE HOUSE are  un sound aparte – soft – care trece de la o stare la alta : sumbru – vesel. Are un tempo scazut . Reprezentanti : John Digweed, Chris Fortier , Danny Tenaglia si Deep Dish.

TIESTO a creat faimosul hit “Traffic”, prima productie instrumentala din lumea muzicii house care a ajuns in primele locuri din clasamentele din Olanda. Cel mai mare eveniment al acestuia a fost “Elements of life World tour “ care a stat la baza conceptului de viata pe pamant : pamant, foc, aer si apa. A fost un success garantat, fiind unul dintre cele mai mari evenimente organizate de un dj, care a captat mass-media perioada indelungata.

Datorita expansiunii genului house, din ce in ce mai multi cantareti internationali colaboreaza cu mari dj, lucrul acesta regasindu-se si in cazul lui Tiesto. A avut colaborari cu : Nelly Furtado, Sean Kingston, Busta Rhymes, Maxi Jazz.

Un alt cunoscut dj care a cucerit topurile internationale cu emisiunea “Fuck me I’m famous” este DAVID  GUETTA. Acelasi nume il poarta o intreaga compilatie ce a fost demita dupa petrecerea din Ibiza. Un remarcabil producator de muzica, dar si un dj desavarsit. El este cel care fondeaza GUM Productions si lanseaza primul sau album “Just a little more love”, in 2001. Albumul din 2009 insa, este un adevarat success in urma colaborarii sale cu Kelly Rowland –“ When love takes over” si cu Akon – “Sexy bitch”. Guetta a lucrat cu o varietate de artisti , ca : Chris Willis, Lil’Wayne, Kelis, Britney Spears, Fergie , Shakira, Snoop Dogg.

Lista de dj poate continua cu PAUL VAN DYK. Nume de hituri ca “Tell me why (The riddle)“. Deasemenea a avut numeroase colaborari cu Jessica Sutta, David Byne, Wayne Jackson. Popularitatea si numarul imens de fani au invadat evenimentul din anii 2008/2009 la sarbatorirea Anului Nou in Rio de Janeiro, spectacol in care fanii au deposit numarul de un milion.

Paul Van Dyk este gazda showului Radio Fritz in fiecare sambata de la orele 20.00.

Pentru cei interesati si doritori sa asculte, recomand Vonyc Sessions.

Am ales sa inchid lista cu unul dintre cei mai mari dj ai ultimilor 4 ani, si anume ARMIN VAN BUUREN. Este un dj care se evidentiaza de ceilalti prin devotamentul lui fata de genul trance. Este totodata gazda showului “A state of Trance” care a deposit numarul de 500 de emisiuni.  La aniversarea celor 10 ani a emisiunii, producatorul a ales sa concerteze live in cadrul a 5 amisiuni, in 5 continente diferite impreuna cu alti artisti. “The sound of goodbye”, “In and out of love” in colaborare cu Sharon den Adel  si hiturile “Orbion” si “Mirage” sunt unele dintre putinele hituri cu care a cucerit Armin Van Buuren, publicul.

Alte situri pe care le recomad iubitorilor de acest subiect:

http://www.djmag.com/top100

http://www.i-dj.co.uk/

http://www.deejaylink.com/songs/fullvote.asp?ty=House

Am incercat sa cuprind tot ce am considerat ca v-ar putea interesa, pentru alte informatii nu ezitati sa ma intrebati.

Auditie placuta!

Advertisements