Regizor : Terrence Malick

Scenarist : Terrence Malick

Genul : Crima/Drama

Timp : 95 min

Filmul “Badlands” te provoaca sa-l vizionezi atat ca si creatie cinematografica, cat si ca documentar. Filmul este inspirat si face trimitere la “Bonnie si Clyde“, o capodopera cinematografica.

Kit (Martin Sheen) si Holly (Sissy Spacek) se intalnesc pentru prima data in fata casei ei. Kit doar ce terminase lucrul in ziua respectiva (lucra ca si gunoier). Holly considera ca este cel mai frumos barbat pe care l-a vazut. Ulterior, acestia doi incep o relatie , in ceva saptamani devenind cei mai cautati criminali.

Povestea este redata din punctul de vedere al lui Holly , narata si dand senzatia relatarii propriului jurnal de calatorii. Holly povesteste cat de indragostita este de Kit, cum decurge aventura acestora si spre final cum se simte ea fata de cele intamplate.

In intreg filmul putem observa o detasare a lui Kit fata de crimele pe care le comite. Aceasta indiferenta o indeamna pe Holly sa-l paraseasca, lipsind la planurile si implicarile lui Kit.

Kit vede crimele ca pe un lucru necesar, in drumul pe care l-a ales alaturi de fata. Se poate observa in film mimica fetei, reactiile lui care nu exprima nici un fel de implicare emotionala in faptele savarsite. Personal, observ o naivitate in comportamentul lui Kit fata de propriile fapte. Este imun si incapabil sa realizeze gravitatea lucrurilor infaptuite. Kit chiar isi motiveaza alegerile :”I killed them because they was bounty hunters who wanted the reward money”.

Filmul nu incearca sa-l plaseze pe Kit ca pe un model bun de criticat , intr-ucat nu sunt lectii de invatat sau simboluri ascunse in personajul interpretat de Martin Sheen. Singurul lucru de observat atat de noi ca spectatori, cat si de Kit este propria asemanare cu James Dean. Este singura proprie caracteristica deosebita si evidenta a filmului in relatie cu Kit.

Am ales totusi sa dezbat acest personaj deoarece disting mesaje ascunse in spatele comportamentului lui Kit si a crimelor desavarsite. Doresc a reaminti faptul ca inca de la inceputul filmului facem cunostinta cu slujba personajului masculin. Ulterior observam ca este indragostit de o fata cu un nivel intelectual mai mare decat al lui (fapt ce ingreuneaza construirea relatiei de dragoste a celor doi din cauza tatalui lui Holly). Nu sunt convinsa ca schimbarea slujbei lui, are loc datorita dragostei fata de fata si a dorintei de a fi cu ea, intrucat filmul nu genereaza multe intelesuri cu trimitere la aceasta idee.

Ceea ce vreau sa subliniez cu aceasta naratie este faptul ca, personal, cred ca ulterioalele fapte sunt motivarea unui suflet neimplinit, sters de existenta dezamagirilor fata de nesansa vietii si saracia in alegeri si oportunitati. Intind sa cred ca pornirea de a ucide fara a lasa o urma de indoiala si regret vine din dorinta de razbunare fata de viata  si fata de oamnii care( in ochii lui) au avut o sansa mai buna. Cred ca este un suflet ce ia forma  cand are o libertate furata de el , o sansa de libera exprimare si comportament , fara sa fie oprit de altcineva ( fac referire la tatal lui Holly). Tatal lui Holly este prima eliminare din calea acestuia, dupa o prima discutie cu el in care acesta i-a refuzat dorinta si dragotea fata de fiica lui, Holly.

Un alt lucru cu care doresc a veni in completarea caracterizarii personajului este faptul ca dragosta dintre cei doi este doar conturata de circumstante si ideile reiesite din film. Filmul nu ne ofera scene de dragoste dintre cei doi, nu ne ofera romantism evident, ci doar sugereaza intensitatea dragostei de pasii facuti de ambii tineri pentru a fi impreuna.

Filmul pare a ne sugera ideea de lipsa de control si nestiinta de a pune limite unui lucru inceput. La finalul filmului concluzia ar fi simpla : doi tineri care, din dorinta de a  fi impreuna , au ajuns la lucruri din ce in ce mai grave . Sunt incapabili sa realizeze ideea de  crima ca pe o fapta extrem de grava si nu doar ca o hotarare de moment pentru propriul confort.

Advertisements