From my rotting body,

flowers shall grow

and I am in them

and that is eternity.

Creatia “Strigatul” a fost pictata in secolul XIX , fiind una dintre primele picturi expresioniste. Aceasta, spre deosebire de cele predominante stilului secolului, a fost cu totul diferita, evocand “the study of the soul, that is to say the study of my own self”,evocand starea sufleteasca a pictorului Munch din acea perioada a vietii lui. In timp ce pictorii secolului XIX  incercau sa surprinda natura intr-un mod obiectiv, Munch depaseste standardele iubitorilor de arta. Creatia intruchipeaza un amalgam de trairi interioare ale creatorului.

“Strigatul” este recunoscuta pentru sentimentele pe care le evoca: stare de anxietate, angoasa. Principala figura  din tablou transmite un sentiment de frica si totodata saturatie fata de ce ii ofera societatea. Impreuna cu acestea putem citi pe fata acestuia un sentiment de insecuritate si tulburare. Intr-un fel sau altul acest tablou il pot percepe ca o experienta personala a oricaruia dintre noi. Reuseste sa te miste , apeland la cele mai sensibile si ascunse simturi ale fiecarui individ. De cele mai multe ori cand analizam o pictura si cautam mesaje ascunse, ar trebui sa fim atenti la lucrurile evidente. Ceea ce vreu sa spun, este faptul ca ar trebui sa exploatam primul sentiment nascut in urma privirii acestui tablou, neincercand sa cautam altceva. Acest tablou este cunoscut si tratat pentru : evident, pentru ce naste in noi la prima vedere. Sa nu uitam faptul ca expresionismul s-a impus pentru stil, insa nu ca si miscare artistica. Estetica tablourilor este aparte , jocul de culori atrage priviri, reda o libertate in expresia formei.

Om – Strada – Pod – subliniaza ideea de nesiguranta. Pozitionarea desenului (creat pe lungimea panzei)reda  ideea de ingust, intuneric, panica. Forma alungita a fetei, mainilor si corpului cuprind in sens frica , deziluzie.

Culorile apar in contrast : portocaliu(foc) si albastru (raceala). Podul exprima nesiguranta si trecerea de la un nivel la altul (decizie). Probabil omul decide in cele din urma sa se izoleze, sa fuga de incertitudinea si zgomotul societatii.

Pictura pare sa fi fost o redescoperire, dupa cum decara Munch :”The scream. I was strechesd to the limit – nature was screaming in my blood…After that I gave up hope ever of o love being able to love again,”

Viata pictorului nu este departe de aceasta creatie. Mama acestuia moare, la scurt timp si sora. Tatal, un barbat strict si un om religios, pare sa-l fi influentat pe E.Munch, declarand : “I inherited two of mankinds most frightfull enemies – the heritage of consumption and insanity”.

In concluzie : culorile tipatoare si contrastante, amestecul de linii curbe si drepte, discontinuitatea in forme plaseaza expresionismul ca pe ceva revolutionar in arta pictoriala, fapt demonstrat in “Strigatul”- Edward Munch.

Alte tablouri reprezentative acestui curent:

  • “Femei pe stradă”, Kirchner (1914)
  • “Răstignirea”, Nolde (1912)
  • “Peisaj din Dresda”, Heckel (1910)
  • “Caii galbeni”, Marc (1912)
  • “Reflexia în vitrină”, Macke (1913).
  • “Pakistani Hunger Strike”, Saleh Chaudhry (1987)
Advertisements